Jak si správně zapínat jednotlivé typy náušnic…Jak si správně zapínat jednotlivé typy náušnic…

Ačkoli zní odpověď na tuto otázku jednoduše, v praxi se s ní potkáváme poměrně často. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, že svým zákazníkům tuto problematiku ulehčíme, a poskytneme zjednodušený návod, aby se při nejbližším výběru náušnic nebáli vyzkoušet i ty s atypickým zapínáním.

Dámský patent

V úvodě začneme s nejrozšířenějším a nejoblíbenějším typem zapínání, které důvěrně pozná každá žena. Dámský patent je pro mnohé ženy nejméně komplikovaným typem, jelikož jeho mechanismus zapínání spočívá v provlečení zapnuté části přes dírku do ucha, kde se následně spojí zacvaknutím do spodní části. Tento způsob je u mnohých žen považovaný zároveň za nejbezpečnější a velmi snadný.

Dámský patent 

Puzeta / Balónek

Puzeta / Balónek

Další nenáročný, a také velmi oblíbený typ zapínání je puzeta nebo balónek. Jde o jednoduché provlečení rovné tyčinky přes dírku v uchu, kde se na druhé straně spojí buď puzetou nebo balónkem. U každého typu je trošičku jiný mechanismus.

Při prvním typu se puzeta pouze zasune, vesměs se na tyčince udělají takzvané „pojistky“ dva zářezy, kde by tak nemělo docházet k uvolnění samotné puzety. Ve druhém případě se balónek místo zasunutí přes vícero zářezů zašroubuje, jedná se o malinko delší proces, nicméně máte tak jistotu, když správně zašroubujete, náušnici nikdy neztratíte. Jsou velmi oblíbené u dětí nebo u diamantových náušnic, kde jejich majitelka plánuje dlouhodobější nošení. Hodí se víceméně k menším typům náušnic.

 

Anglické zapínání

de o kombinaci výše uvedených typů. Při tomto stylu náušnic se rovná tyčinka provleče přes ucho a z druhé strany se zacvakne spodní částí. Ta zapadne do výřezu, který je na spodní části tyčinky. Výhodou tohoto zapínání je vyniknutí samotného vzoru náušnic, které nevisí směrem dolů, anebo při špatně propíchnutých dírkách do boku. Právě z tohoto důvodu je tento typ náušnic v současnosti nejvyhledávanějším.

Občas se stane, že se toto zapínání při častém používání oslabí, a je potřeba ho napružit. Je to způsobené zejména nesprávným odepínáním náušnic, které je důležitější než samotné zapínání. Při odepínání náušnic se musí dbát v první řadě na kroku, kdy jemně nadzdvihnete tyčinku směrem nahoru a až potom povolíte spodní část. Napružení náušnic je velmi jednoduchá záležitost, kterou zvládnete sami, a to jemným zatlačením rovné tyčinky směrem dolů. Je ale velmi důležité, aby přesně zapadla do výřezu. Pevnost napružení si zkontrolujete tak, že se Vám náušnice neotvírá jen tak lehce, a je důležité nejdříve zdvihnout rovnou tyčinku směrem nahoru.

 

 

Anglické zapínání

 

 Afroháček

Afroháček

Typ zapínání, který byl navrhnutý tak, aby ušní lalůček nezatěžoval. Podobně jako při dámském patentu, i zde provléknete zahnutou část přes ušní dírku. V tomto případě je však o něco delší. Je to z důvodu, že zespodu se na konci nachází zahnutá tyčinka, do které se z boku tato část nasune. Jde o mimořádně bezpečné zapínání, které se ale v žádném případě nehodí na spaní, jelikož by se mohlo zlomit nebo poškodit, či ublížit samotnému nositeli.

Klenotnická klipsa

Způsob zapínání, který je známí už od nepaměti. V současnosti je tento typ náušnic dostává do pozadí, vzhledem k zatížení ucha. Ze všech typů zapínání si toto zapnete nejjednodušeji – a to jen, že spojíte přední část se zadní. Na tomto zapínání se nachází magnet, který Vám je spolehlivě udrží pospolu. Oblíbený je zejména u žen, které nemají propíchnuté uši. Avšak klenotnickou klipsu najdete už jen velmi zřídka, vyskytuje se zejména na náušnicích, které jsou větší a těžší.

Klenotnická klipsa

Kruhy

Kruhy

Při kruhových náušnicích existují dva typy zapínání. První z nich se skládá z drátku nebo tyčinky, která se jednoduše zasune o protilehlé trubičky. Stejným způsobem je i rozepnete. Jsou praktické pro děti, jelikož v nich mohou klidně i spát.

Druhý typ je v současnosti jeden z nejrozšířenějších a nejpoužívanějších, a to „francouzský zámek“, na kterém se nachází pohyblivý drátek. Ten se z přední části jednoduše provlečete přes dírku v uchu a následně zacvaknete do protilehlé vidlice ve tvaru „V“. Kruhové náušnice se řadí mezi nejznámější typy vůbec, které najdete v různých velikostech šířkách a tvarech.

 

Provlékací zapínání

Stále populárnější typ náušnic, který dominuje zejména u mladších ročníků. Jde o tvz. „řetízkové náušnice“, které jednoduše provlečete přes ušní dírku. Ve středu se nachází zaoblená tyčinka, aby na uchu vynikly co nejlépe. Zpředu i zezadu je tak jejich délka stejná. Nejmodernější typ zapínání je zhotovený v mnohých designech, a na svoje si tak přijdou zejména milovnice visacích náušnic.

Provlékací zapínání

 Dětské náušnice

Dětské náušnice

Náušnice, které jsou zhotovené s ohledem na bezpečnost dítěte. Z tohoto důvodu se zapínání nachází v přední části ucha. Náušnici nasadíte ze zadní strany dírky v uchu a provlečete ji směrem dopředu. Tento způsob připomíná dámský patent, akorát z opačné strany. Rozdíl je také v tom, že zapínání zapadá zpravidla do malého očka, které se nachází na ozdobě náušnice vepředu.

 


07.05.2018


Další články