Jak se správně starat o perlyJak se správně starat o perly

Ako se starat o perly?

V jednom z našich předcházejících článků jste si mohli přečíst o perlách, jako o výjimečném drahokamu. Když už víme, proč jsou tak cenné a jedinečné, pojďme se spolu podívat na to, jak se o ně správně starat.

 

Pozor na vlhkost

Ne nadarmo jsou perly synonymem křehkosti a jemnosti. Definuje je poměrně nízká tvrdost, a proto jsou v porovnání s ostatními drahokamy považované za měkké. Abyste si mohli vychutnat kouzlo perel co nejdéle, je potřebné se vyhýbat vlhkosti. Vyplývá to ze skutečnosti, že perly samy o sobě vznikají v živých organismech, a pokud jsou organickou látkou, také nezůstávají lhostejné vůči účinkům mokrého prostředí. V některých případech můžou dokonce nabobtnat.

Je to proto mimořádně důležité, abyste je uchovávali na vhodném místě, které nebude příliš vlhké. Není však vhodné je ani uzavírat do těsného plastového obalu, či na místech, které jsou vystavené na příliš teplém a suchém místě – po určitém čase se totiž můžou vysušit a přeměnit na prášek. Nejideálnější volbou proto bude skladování v bezpečné šperkovnici s vnitřním látkových potahem.

Perlový náhrdelník

 

Perly a lesk

Abychom perly chránili před ztrátou lesku, která je pro jejich krásu rozhodující, měli bychom se vyhýbat zejména chemikáliím. Často se stává, že právě „díky“ jejich používání ztrácí své jedinečné kouzlo. Dochází k tomu při kontaktu s kosmetickými přípravky jako jsou parfémy, krémy, make-upy apod. Je proto důležité, abychom si nejen perlové, ale všechny typy šperků dávali na sebe až jako poslední. Ideálně po několika minutách, aby se přípravky stihly vstřebat do pokožky.

 

Perlový náhrdelník

 

 

Pozor na poškrábání

Tak jak jsme v úvodu nakousli, perly patří mezi měkké drahokamy, a proto je musíme chránit též před poškrábáním. Měli bychom je skladovat odděleně, stejně tak by se neměly dotýkat ani jednotlivé perly navzájem mezi sebou. Ideální volbou je na jejich skladování použít bavlněný kapesník nebo jakoukoliv měkkou tkaninu. Stejně se tak i vyhýbejte ostrým a drsným předmětům, který by mohly perly lehce poškrábat.

Při čištění je potřebné se vyhýbat kartáčkům, zubní pastě, či různým práškům, které můžou povrch perel poškrábat…nebo dokonce znehodnotit. O dost jednoduší a bezpečnější bude perlový náhrdelník, nebo náramek umýt v teplé vodě s trochou neparfemovaného mýdla. Následně je necháme osušit v jemné bavlněné látce. Získají tak opětovný lesk, které ztrácejí během každodenního nošení.

Pokud jde o perlové náušnice, které jsou lepené je dobré se vodě vyhýbat úplně. Použijte proto jen suchou bavlněnou utěrku. Můžete čas od času přidat i kapku olivového oleje, který lesk perly ještě více zvýrazní.

Perlový prsten

Perlový prsten

Perlový prsten

Perlový prsten

 


24.04.2018


Další články