Jak naplánovat rozlučku se svobodou + aktivity ke staženíJak naplánovat rozlučku se svobodou + aktivity ke stažení

Pro nevěstu je to skvělá příležitost, jak oslavit svůj blížící se velký den, pro družičky a nejbližší přítelkyně zase možnost potěšit ji dárkem. A pro všechny společně malá ochutnávka předsvatební atmosféry, kterou pečlivě připravená rozlučka se svobodou dokáže navodit. A nejen proto se ji vyplatí důkladně naplánovat.

O tom, že rozloučení se svobodou je malým ztělesněním ducha štědrosti a časem dobré, přející nálady hodně vypovídá již původ této milé tradice. Objevila se údajně v 16. století v Holandsku jako alternativní způsob, kterým rodina, příbuzní a blízká komunita poskytovali věno nevěstám z chudších rodin. A že nešlo pouze o přejícnost materiální dokladují příklady, kdy takto na věno přispěly i nevěstám z bohatších rodin, kterým rodiče neschvalovali výběr ženichů a odmítali sami věno poskytnout. 

Tři ženy oslavující rozlučku se svobodou

 Ke stažení: Zábavné aktivity na rozlučku se svobodou

 

Ve viktoriánské Anglii bylo zvykem drobné dárky ukládat to otevřeného parazolu, jehož obsah se po naplnění opatrně vysypal na nevěstu. V angličtině se díky tomu dodnes zachoval výraz „bridal shower“ („sprška pro nevěstu“), označující celou společenskou událost nevěstiny rozlučky se svobodou.

Popularita setkávání nevěstě blízkých dam a slečen pár týdnů před svatbou s časem neutichávala. Získávala naopak nové zvyky a rituály, zpočátku vyzdvihující zažité a stereotypní úlohy manželky v domácnosti, v některých regionech prorůstající až do formální etikety. Později, následujíc uvolněná 20. léta minulého století, se od formalit začalo upouštět a rozlučkám začaly dominovat nenucenost a spontánnost.

Ani dnes se nevěstina rozlučková párty nemusí omezovat jen na disko nebo karaoke v nočním klubu. Obohatit ji lze o klidnější část v kruhu přítelkyň a příbuzných každé generace, s decentnějším, ale neméně zábavným programem. Naše tipy se týkají organizace tohoto druhu společenské události, po jejímž úspěšném průběhu se mohou dámy s chutí bavit dále, samozřejmě, pokračovat v ještě uvolněnějším duchu.

Croissant s jahodami


Plánování rozlučky

Ujmout se úlohy plánování rozlučkového večírku může kterákoli z nevěstě blízkých osob – matka, sestra, družička, nejlepší kamarádka, či bývalá spolužačka. A co by měla udělat jako první, je začít o svém záměru komunikovat s ostatními v nejbližším nevěstině kruhu, ujistit se, že nevěstin postoj k rozlučce není negativní a v žádném případě celou akci neplánovat sama.

Bez ohledu na rozsah, nebo počet hostů, budou s touto událostí spojené i určité výdaje. Odhad rozpočtu a dohoda o tom, kdo přispěje, by měly být rovněž předmětem komunikace hned v úvodních fázích plánování.

Zahradní párty a mísy ovoce jako občerstvení na stole

Limonády a drinky ozdobené ovocem a květinami

Kdo má být pozvaný?

Pravidlo je pouze jedno: na rozlučce by neměl být nikdo, kdo nebude také svatebním hostem. I proto je důležité, aby se na přípravě rozlučky podílel někdo, kdo má přehled o plánování samotné svatby. Neměly by chybět nevěstiny přítelkyně ani dámy z její a ženichovy rodiny. Pokud má být rozlučka pro nevěstu překvapením, zvát je potřeba co nejdiskrétněji a pozvánku vytisknout i pro nevěstu (aby si ji mohla později archivovat), ale předat jí ji až na místě.

Kdy je na rozlučku nejvhodnější čas?

Najít vyhovující datum může být těžší, než by se zdálo, zejména sladit dostupnost všech pozvaných dam v dostatečném předstihu. Optimální čas na rozlučku se svobodou je od dvou měsíců do dvou týdnů před svatbou. Pokud se nepodaří určit datum vyhovující všem pozvaným, přednost by měly dostat členky rodiny a nevěstou nejváženější z pozvaných dam.

Doma nebo venku?

V závislosti na počtu hostů, rozpočtu a dostupnosti vhodných prostor je třeba učinit rozhodnutí, zda se bude rozlučka konat doma, nebo na pronajatém místě. Výhodou domácího prostředí je, že je méně limitující, více tradiční a může celé události dodat již od začátku uvolněnější atmosféru. Místa jako galerie, wellness centra, nebo populární restaurace mohou zase nabídnout originálnější zážitky a formy zábavy.

 

Jakou zvolit téma, výzdobu a menu?

Po výběru místa konání je dobré začít přemýšlet nad ústředním tématem. To sice není nezbytné, ale pomůže při volbě dekorací a menu. O to lépe, pokud bude odrážet osobnost, nebo zájmy nevěsty.

 

Koláče a zákusky jako občerstvení

Inspirací mohou být regiony světa, například mexická kuchyně servírovaná za živého doprovodu španělské kytary a v barevné náladě fiesty. S úspěchem se jistě setkají i témata udržitelnosti a zodpovědného přístupu k životnímu prostředí – v „zero waste“ výzdobě bez plastů a z recyklovatelných materiálů, elektronických pozvánkách i jídlech připravených z lokálních zdrojů se dnes najde nejedna nevěsta. Celá událost se dá stejně dobře postavit i na nějaké zajímavé aktivitě – lekci vaření, ochutnávce čokolády nebo zmrzliny, lázeňské terapii, případně návštěvě vinařského regionu.

Další témata: vintage, v rustikálním stylu, zahradní párty, Great Gatsby a 20. léta, v námořnickém stylu...

 

Jaké dárky jsou nejlepší?

Dárky jsou nedílnou součástí rozlučky se svobodou. Co by je mohlo, a co naopak nemělo, tvořit je vhodné, po konzultaci přímo s nevěstou nebo jejími blízkými, naznačit již v pozvánce. Rovněž je třeba vzít v úvahu i to, zda půjde o multigenerační událost a tomu přizpůsobit výběr dárku.

Šperk je darem nejen decentním, ale i trvanlivým, přímo předurčeným pro uchovávání a další předávání z matky na dceru jako součást věna. Náušnice, náramek a náhrdelník jsou spolehlivou zárukou důstojného daru, který z rozlučky udělá pro nevěstu pamětní událost. A zúčastněné dámy budou nevěstu znát dostatečně dobře na to, aby zvolily ten správný styl, materiál a designové detaily.

Své poděkování za účast může samozřejmě ve formě drobných dárků vyjádřit i nevěsta ostatním hostům.

Tři růžové balóny

Girlandy z kousků lněné látky zavěšené na stromě na zahradní párty

Náušnice pecky srdíčka se zirkony z bílého zlata
Náramek srdce iZlato
Přívěsek z růžového zlata Srdíčko

Růžový srdíčkový balón

Zábavné aktivity a hry

Plán průběhu rozlučky nemusí být příliš striktní. Jde o ne zcela formální záležitost, a proto je možné nechat zábavu volně plynout. Kdyby však z nějakého nevysvětlitelného důvodu vázla, je dobré mít připraveno pár aktivit a her na její oživení.

Oficiální gratulaci nevěstě by měl patřit úvod. Přednesena může být pár slovy nejbližší osobou, nebo hlavní organizátorkou rozlučky. Řeč spojená s přípitkem, podobně jako celá atmosféra, nemusí být vůbec strojená, ale může zahrnovat pár povzbuzujících slov do nadcházejících předsvatebních týdnů, které bývají hektické. 

 

Aktivity

Profesionální lekce probíhají tak, že se na rozloučenou pozve odborník, nebo odbornice, a zábavnou formou hosty naučí nějakou užitečnou zručnost. Populární jsou lekce vaření, make-upu, míchání koktejlů (nemusí být jen alkoholické), i jednodušších řemeslných dovedností nevyžadujících speciální pomůcky.

Sbírání receptů od všech zúčastněných hostů, kteří je vlastnoručně napíší na předem vytištěné karty z tvrdého papíru. Ty si může nevěsta následně uložit a vytvořit tak velmi pamětní kuchařskou knihu. Pokud se na to účastnice rozlučky cítí, mohou své příspěvky i zábavnou formou prezentovat před nevěstou a zbytkem společnosti.

Ke stažení : Nejlepší recept pro nevěstu

 


Nejlepší recept pro nevěstu

Pro pohybové aktivity je ve většině případů ideální prostředí mimo dům. Lekce společenského tance přijde vhod každému, zahradní a parkové hry nenáročné na fyzický výkon jako kroket, či petang, jsou zase skvělé pro všechny generace.

Degustace vína a sýrů, kávy, čokolády, nebo jiné delikatesy v prostředí její produkce je potěšením pro všechny smysly a nezaměnitelným zdrojem autentických zážitků. 

 

Hry

(Tyto nápady počítají s různými, vždy pro účel konkrétní hry předem vytištěnými kartičkami.)

Varianta binga se zakládá na hádání dárků, které nevěsta dostane. Hosté vyplní prázdné kartičky se svými tipy a během toho, jak nevěsta dary rozbaluje, si políčka se správnými tipy vyškrtnou.

Ke stažení : Svatební bingo

Svatební bingo


Moje rada pro nevěstu

 

Rady zdarma“ nevěsta u všech výdajů spojených s přípravami svatby nesporně ocení. Dostanou se k ní ve formě rukopisu od každé z dam a jejich rozsah určí formát kartičky.
Ke stažení : Moje rada pro nevěstu


 

Doplňovačka příběhu lásky nevěsty a ženicha sestává z textu popisujícího setkání, první rande a jiné důležité momenty vztahu ženicha a nevěsty. V každé větě je vynecháno jedno nebo více slov, které mají hosté, pokud možno vtipně, doplnit. Příklad: „Když Klára potkala Ivana, byla to ________ na první pohled.“

Ke stažení : Příběh lásky

Doplňovačka Příběh lásky


Co skrývá tvá kabelka

U hryCo skrývá tvá kabelka? se rozdají kartičky obsahující několik seznamů věcí s odlišnými pravděpodobnostmi výskytu v dámské kabelce. 

Věci s nejvyšší pravděpodobností, že se v kabelce objeví, jsou sdruženy ve společném seznamu, a pokud je má dáma opravdu v kabelce, připíše si za každý předmět jeden bod. Věci s nižšími pravděpodobnostmi jsou obodované vyšším počtem bodů. Vítězkou je dáma s nejvyšším počtem bodů. Praktický vedlejší účinek – uklizené a roztříděné kabelky.

Ke stažení : Co skrývá tvá kabelka?


 

 

Alternativou je hádání nainstalovaných aplikací, počtu zmeškaných hovorů, notifikací a podobně v smartphonu.

Ke stažení : Co skrývá tvůj telefón?

Co skrývá tvůj telefon

 


Kdo to řekl, ženích nebo nevěsta

 

Kdo to řekl?“, aneb pod sebou seřazené výroky nevěsty a ženicha. Úkolem je uhodnout, kdo vyslovil který.

Ke stažení : Kdo to řekl?


Hádání svatebních šatů probíhá tak, že se hostům rozdají kartičky s vytištěnou siluetou postavy nevěsty v závoji, botách a celých plavkách. K nim se poskytnou barevné pastelky a hosté se výtvarným vyjádřením pokusí uhodnout střih (a barvu doplňků) nevěstiných svatebních šatů. Jelikož ve většině případů budou šaty bílé barvy, aby se daly co nejvěrněji zobrazit, kartičky by měly být z tmavého papíru.


 

Kvíz Jak dobře znáš nevěstu? Se skládá z otázek o nevěstě, ke kterým musí dát účastnice stručné a co nejpravdivější odpovědi.

Ke stažení : Jak dobre znáš nevěstu?

Jak dobre znáš nevěstu

 

Dalšími skvělými tipy jsou osmisměrka s výrazy charakterizujícími nevěstu a její nastávajícího, doplňovačka slavných citátů o lásce, nebo hádání výrazů podle zadaných ikonek emoji.


02.07.2020


Další články