Jak efektivně skladovat šperkyJak efektivně skladovat šperky

Množství užitečných tipů, jak uskladnit šperky, aby zůstaly v bezpečí a získali jste z nich co nejvíce, i když je zrovna nenosíte.

Strávili jste už někdy pár hodin před začátkem párty oblékáním, líčením, tvarováním účesu a s myšlenkou, že šperky si připnete jako poslední, jen abyste na poslední chvíli zjistili, že je nemůžete najít? Nebo jste na některý z vašich oblíbených klenotů na čas pozapomněli, objevili ho někde zahrabaný a litovali, že vám takto „sešel z očí, sešel z mysli“? Nebo se vám nedej bože v náhodných okamžicích vynořují v hlavě obavy o vaše nejhodnotnější kousky, zda je máte bezpečně uloženy a nic jim nehrozí?

Aby vás už podobné starosti nikdy netrápily, je načase shromáždit všechny prsteny a náramky, roztřídit brože i náušnice, rozmotat klubko řetízků a uložit je přehledně a bezpečně na vhodné místo. A že jde o šperky, zaslouží si, aby jejich úložiště i dobře vypadalo. Kreativních nápadů kam s nimi je naštěstí dostatek, stačí si jen vybrat.

Náramky naskládané na láhvi

Vhodné místo pro skladování šperků

I když tak možná na první pohled nevypadají, ani ty nejkvalitnější šperky nejsou odolné vůči nepříznivým vlivům okolního prostředí. Když je zrovna nenosíte, měly by odpočívat v suchu, mimo přímé sluneční světlo a při pokojové teplotě. Sklep, půda, okenní parapet, ani místo na krbu proto nebudou pro jejich odkládání nejvhodnější.

Stejně důležité jsou i mikropodmínky v šperkovnici, nebo alternativním úložišti. Neměly by se tam vyskytovat tvrdé povrchy, ostré hrany a spáry, ani kondenzovat vlhkost. Ideální je vnitřní polstrování měkkým materiálem a za zvážení stojí i použití speciálních proužků zabraňujících vzniku skvrn a ztrátě lesku. Cenné šperky je nejlepší schovat na bezpečné místo.

Při koupi šperku obvykle dostanete na jeho uskladnění i malý sáček z jemné textilie. Tyto sáčky jsou optimální pro uložení jednotlivých kusů a zajišťují dodatečnou ochranu před poškrábáním i skvrnami.

Kapsy na šperky

Šperky je také dobré udržovat odděleně od sebe, neboť případné zamotání může vést ke zbytečnému riziku poškození. Šperkovnice na to mají přihrádky a pokud se chystáte vyrobit si vlastní, měli byste na to myslet dopředu. Dobrý nápad je také odkládat šperky, které nosíte rádi a často, na oddělené místo, abyste je měli po ruce.

U opravdu drahých nebo sentimentálně hodnotných kousků byste neměli zanedbat ani bezpečnost a investovat do trezoru, alarmu a pojištění. Doporučuje se i takové šperky nafotit a fotografie pro potřeby případné identifikace uložit v elektronické podobě.

Pověste je

Jedním ze způsobů, jak dosáhnout přehledného uložení a pohodlného přístupu ke šperkům, je pověsit je. Předmětů, které pro tento účel poslouží, je celá řada a dá se zde skutečně povolit uzda fantazii – může to být zrecyklovaný starší artefakt, nebo zcela nový výtvor vaší zručnosti.

Šperky mohou například viset na ozdobných provázcích nebo řetízcích podél stěny. Jeden konec uchyťte napevno, druhý pouze na háček tak, aby se dal snadno sundat. Prsteny, náramky i řetízky můžete potom navlékat na volný konec.

Připevnit ke stěně se dají i části efektně nalakovaných dřevěných větví. Do nich jen v rovnoměrných rozestupech přibijte malé hřebíčky, případně háčky a věšák máte hotový. Pokud dokážete symetricky rozvětvenou větev upevnit i vertikálně do nějakého stojanu (např. epoxidovým lepidlem), taková šperky ověšená imitace stromu vyzní také velmi pěkně.

Pro více industriální styl mohou věšák na řetízky a náramky tvořit staré vodovodní trubky z mědi, či galvanizované oceli. Díky „kolenovým“ spojům a ohnutí některých prvků do pravého úhlu se dají složit prakticky do libovolného tvaru, s rameny různých délek.

Dalším vhodným typem zavěšení jsou individuálně ornamentální věšáčky, z nichž každý je vyhrazen jednomu šperku. Zkusit to můžete s kulatými kameny. Natřete je barvou a ke stěně přilepte silnou oboustrannou lepicí páskou. Podobně se dají zužitkovat i rukojeti ze starého nábytku. Ty mají také tu výhodu, že se dají přišroubovat, a tedy je můžete pevně upevnit k více materiálům, jako jsou dřevo, plasty i tenčí kovy.

Zajímavě vypadají i k dřevěné desce přibité koňské podkovy – z každé z dírek podkovy vyčnívá jeden hřebíček na zavěšení šperku, dřevěný ramínkový věšák na oděv lemovaný zespodu šroubovacími háčky a na stěně naopak zavěšená kovová část starých hrábí (bez dlouhé rukojeti), jejichž zahnuté hroty jsou pro tento účel jako stvořené.

Zručnější pár rukou se jistě rád popere i se speciální poličkou, určenou pouze na šperky. Mohla by sestávat z dřevěné konstrukce a kombinace věšáčků, malé závěsné tyčky, přihrádek, zrcadla a korkové části na připíchnutí náušnic.

Vyhraďte si pro ně vlastní zásuvku

V případě, že spíše preferujete horizontální úložiště skryté pohledům, najděte šperkům jednu zásuvku ve stole, či jiném kuse nábytku. Je to skvělá alternativa, pokud máte v interiéru raději minimalistický styl, nebo se obáváte, že by šperky mohly poutat přílišnou pozornost malých dětí, nebo domácí mazlíčky.

Začít je nejlepší reorganizací toaletního stolku, případně komody a uvolnit hned první zásuvku shora. Druhým krokem je pořídit si otevřené přihrádkové kazety na šperky, které jsou k dostání běžně v obchodech. Při výběru je třeba dbát na to, aby měly dostatečný počet přihrádek, seděly rozměrově a jejich vnitřek byl z jemné a měkké textilie. Robustnějším, či méně hodnotným šperkům můžete klidně vyhradit i keramické nebo dřevěné misky a větší mělké mušle.

Při ukládání šperků je pak důležité držet podobné druhy v přihrádkách blízko sebe pro rychlou a snadnou orientaci. Zvážit můžete i to, zda je příhodné zásuvku zamykat.

Náušnice a prsten položené na misce na šperky Šperky uložené na etažéry

Využijte je jako dekoraci

Při citlivém uspořádání, vhodném umístění a kombinaci s jinými doplňky mohou šperky plnit i sekundární funkci interiérové dekorace.

Ideálním způsobem jak je vyzvednout do popředí je umístění do obrazového rámu. Páry různých náušnic se pěkně ukážou na pozadí šedé ozdobné mřížky, zasazené do vyřezávaného rámu v pastelové barvě. Stříbrné a platinové kousky zase zajímavě kontrastují s proužkovaným podkladem v černo-bílé i bílo-modré, který může jít i cik-cak. Co se materiálu týče, výplň rámu může tvořit také korek, krajková textilie, pletivo, příčné závěsné tyčky, silnější dráty a podobně.

Vaše klenoty se také dají naaranžovat ve skleněných dózách, na dekorativních tácech, kolem pokojových rostlin a vedle stolních zrcadel. Doplnit je můžete knihou, fotografií, hodinkami, krystalickou karafou s alkoholem, nebo parfémem. Úžasným poutačem pozornosti budou i drobné šperky, uložené na decentním trojitém podnose na koláčky (etažér), či náramky naskládané na vintage lahvích umístěných ve starém dřevěném boxu od vína.

Pokud máte doma nazbyt jednu vinylovou rukavici, může vám posloužit jako forma pro tvar ruky. Naplňte ji rozdělanou sádrou, nechte ztvrdnout, následně obarvěte a postavte na podložku prsty nahoru. Vaše prsteny, řetízky, ani náramky ještě nebyly v lepších rukou.

Šperkovnice

Nejjistější volbou je spolehnout se na šperkovnici. Historie tohoto funkčního předmětu sahá až do starověkého Egypta a během věků zůstával středem zájmu řezbářů, kovářů i moderních designérů. Šperkovnice na trhu naleznete ve všech tvarových i materiálových provedeních, ale nic vám nebrání ani vyrobit si vlastní.

Nemusí být na panty, ani na zámek, zcela postačí stylová zavírací krabička z pevného materiálu. Příčky vytvoříte přilepením tenkých destiček a vystlat je můžete vlněnou plstí, kterou opět přilepíte tenkou vrstvou lepidla. Pokud máte v úmyslu v šperkovnici skladovat převážně prsteny, můžete ji vybavit válcovitými vložkami, které zajistí, aby prsteny odpočívaly pevně a bez pohybu. Sestrojíte je z hůlek silných asi jako tužka a dostatečně dlouhých, aby napevno seděly v krabičce. Několikrát každou hůlku omotejte flísem nebo podobným materiálem, který k ní přilepíte. Měkké válečky naskládejte do krabičky natěsno vedle sebe. Prsteny pak jemně zatlačte do spár mezi nimi. Naplněná a otevřená šperkovnice může sloužit k prezentaci i jako dekorační prvek.

Prsten a náušnice v krabičkách

Pár rychlých řešení

Během situací jako jsou cestování, stěhování a delší studijní pobyty se vám může hodit několik tipů na rychlé a relativně bezpečné dočasné uložení šperků. Využít se dají kartony od vajec, menší závěsný „organizér“ s množstvím malých kapes, plastová krabička na léky, kovové krabičky od bonbónů, karabiny (na prsteny) i velké knoflíky (na náušnice). Na praktické zavěšení se hodí i stolní struhadlo na sýr a náušnice lze zapíchnout i do textilního stínítka malé lampy.

 Šperky uložené v obalu od vajíček


11.02.2020


Další články