Hygge tipy na šťastný životní stylHygge tipy na šťastný životní styl

Doslovný překlad slova hygge neexistuje. Pocit útulného pohodlí, který vyjadřuje, se však dá nejen pěkně popsat, ale především cíleně dosáhnout a zažít na vlastní kůži.

Těžko vysvětlitelné, a ještě tíže vyslovitelné (něco mezi „hjú-ga“ a „hjú-já“), dánské slovíčko hygge se stalo před pár lety hitem v oblasti životního stylu. Skandinávci jím popisují stav spokojenosti vyplývající z útulného prostředí kolem sebe, ale jeho hlubší význam zahrnuje také způsoby, jak takového stavu dosáhnout a, v nejobecnějším pojetí, i celkový přístup k životu.

O světovou slávu hygge se postarali tři knihy publikované krátce po sobě v roce 2016. Kniha hygge: dánské umění dobrého života (Louisa Thomsen Brits), Hygge: dánské umění štěstí (Marie Tourelle Soderberg) a nejznámější z nich – Malá kniha hygge: dánské tajemství šťastného života (Meik Wiking)

Malá kniha Hygge

Z poslední jmenované vznikl díky snahám jejího autora, mezinárodního spíkra a ředitele instituce s výmluvným názvem – Institut pro výzkum štěstí, fenomén, který neunikl pozornosti světových médií, ani široké veřejnosti. Oslovující romantickými obrazy idylických časů, radami, návody a recepty zaměřenými na potěšení všech smyslů i univerzální jednoduchostí, začalo hygge konkurovat podobným, původem většinou asijským trendům na poli minimalistického životního stylu. Z podhoubí skandinávské kultury se tak idea skromného, praktického komfortu rychle dostala na pulty světových knihkupectví, sociální sítě i titulky časopisů a získala si srdce milionů lidí. Wikingův institut se zabývá kombinovaným (kvantitativním a kvalitativním) výzkumem komponentů lidského štěstí a produkuje doporučení na jeho zvýšení pro rozhodovací orgány ve státní i soukromé sféře. Organizuje i kurzy, poradenství a nabízí analýzy stavu štěstí ve společnosti.

Závesné biele pletené kreslo, na ktorom je odložená rozčítanú kniha a lúčne kvety

Co je hygge?

Efemérní esenci hygge, podle Dánů pramenící v duši, není snadné definovat, lepší proto bude ilustrovat ji na příkladech.

 

Šálek čaje, na kterém je položená lžička od medu

 

 

Čas strávený v rodinném kruhu. Že trávit čas s blízkými je bytostně důležité chápe každý, ale posadit se společně na delší dobu ke stolu se už daří vzácněji. Žertování a pohodové popíjení domácích nealko nápojů je silným tmelem, který ve šťastné rodině nemůže chybět.

 

Pohodlné místo pro čtení a horkou čokoládu u okna

 

 

Přirozený oheň. Plamen blikající svíčky je považován za jeden z fundamentálních hygge momentů. Jakmile zapadne slunce, rozzáří se jich v oknech dánských obydlí tisíce (údajná spotřeba svíček v Dánsku je 6 kg na osobu za rok), aby přinesly atmosféru tepla do interiéru i lidské duše.

 

Příjemná atmosféra u krbu

 

 

Rozpálený krb je stejně mocným zdrojem uvolnění, pocitu bezpečí a symbolem sounáležitosti.

V létě je možné přesunout se k zahradnímu ohništi nebo vatře, kolem kterých se dá v tiché harmonii sedět i do časného rána.

Čerstvě upečený domácí chléb

 

Jednoduchost. Minimalismus, vědomé vyhýbání se komplikacím, zbavování se zbytečných věcí a podobné tendence se do povědomí veřejnosti dostávají stále častěji. Hygge se veze na podobné vlně. K jeho doporučením patří například soustředit se při vaření na výběr kvalitních ingrediencí a recepty volit co nejjednodušší. Takový domácí špaldový chléb v sobě ukrývá překvapivé kouzlo díky vůni, chuti, tvaru i ruční přípravě.

 

Žena hrající se na sedačce s malým bílým psem

Akcent na pohodlí v interiéru. Vytvoření útulného domácího prostředí, které bude již samo o sobě zdrojem klidné atmosféry a pohodové nálady, je jedním z klíčových poselství hygge. Aby byl interiér balzámem na duši, měly by v něm převládat přirozené barvy – měkké, pastelové, světlé krémové odstíny šedé, hnědé, zelené či bordó.

Dalším aspektem jsou přirozené, lehce rustikální designové prvky jako část neomítnuté cihlové zdi, kožešina, obnažené surové dřevo, kovové předměty a co nejméně chladného světla, či výrazných ostrých tvarů, křiklavých barev a neosobních předmětů.

Škoricový koláč a čaj

 

 

Je třeba si dopřát, ale s mírou. Odpírat si násilím věci a aktivity, které dělají radost, nemá podle hygge o nic větší smysl, než to s nimi přehánět na úkor sebe a svého okolí. Doušek vína, kousek koláče s obsahem mouky a cukru, ani občasné lenošení nejsou ničím, kvůli čemuž je třeba se cítit provinile, i když si nejeden moderní lifestyle-ový guru myslí opak.

I šperky jsou jednou z drobných radostí, které dávají smysl. Jsou trvanlivé, jejich údržba je příjemnou a vděčnou činností, nezřídka hraničící s radostným, naplňujícím relaxem. Estetice hygge vyhovují přírodní materiály a textury v teplejších barevných odstínech. Kameny nepravidelných tvarů a dekorace imitující přírodní tvary zde tvoří ideál. Jemné řetízky, tenké prsteny a minimalistické šperky jsou schváleny hygge standardy. Provedení je jemné, příjemné na pohled i dotek. Hodí se k oddychovému, pohodovému stylu a působí uklidňujícím způsobem jak na své nositele, tak i na jejich společnost. 

ruka s více prsteny

ruka s více zlatými prsteny

Náhrdelník se srdíčkem

 

Více pohybu v přírodě. I když tak může na první pohled působit, hygge není o pasivitě, ani schovávání se mezi čtyřmi stěnami. Naopak, na kontakt s přírodou klade velký důraz a vyzývá k častým procházkám v lese, nebo pozorování hvězd. Přírodu chápe jako věčný zdroj revitalizující síly, se kterým je dobré si budovat trvalý pozitivní vztah.

Příjemné vzpomínky. Opíraje se o svůj vlastní výzkum, autor Meik Wiking uvádí zachovávání a živení pozitivních vzpomínek jako skvělou příležitost pro obohacení života o chvíle štěstí. Pro připomenutí, nebo vyvolání těchto pěkných vzpomínek mohou sloužit s nimi spjaté předměty umně rozmístěné po domácnosti (fotografie, artefakty, dárky od blízkých a podobně).

 

Muž hladká psa zlatého retrívra

 

 

Čas věnovaný domácím zvířatům. Náklonnost psa, kočky nebo jiného domácího mazlíčka mívá výrazný terapeutický účinek. Jejich fyzickou přítomnost a častou interakci s nimi schvaluje i hygge, a stejně tak i prospěšnost aktivní péče o každé domácí zvíře.

Kočka ležící v klíně ženy, která pije horkou čokoládu v pohodlném oblečení

 

 

Komfort v pravém slova smyslu. A vše, co k němu patří čili pohodlný oděv, tlusté ponožky, vlněná deka, mnoho polštářů, nohy položené na stole, horká čokoláda a objetí milované osoby.


A co hygge není ...

Večer na gauči strávený na sociálních sítích. Přístup v duchu „méně digitálních médií“ ve prospěch styku s lidmi, fyzických her, anebo čtení knih se odvděčí krásnějšími zážitky, vzpomínkami i lepším pocitem ze života.

Striktní pravidla. Hygge není o přísné disciplíně, ani o řízení se časovým harmonogramem, nebo vyškrtávání splněných úkolů z předem připraveného seznamu. Vyzdvihuje spíše uvolnění se a relax v individuálním tempu.

Kupování věcí aktuálně v módě, nebo na jedno použití. K hygge patří vlastnictví jen podstatných, hodnotných věcí, se kterými se buduje dlouhodobý vztah. Kupování módních výstřelků, aby skončily odložené a zbytečně zaplňovaly prostor, je v rozporu s tímto životním stylem.

Sezónní záležitost. Mohlo by se zdát, že hygge nabízí hlavně řešení pro trávení času v chladnějších obdobích roku, ale není tomu tak. Léto přináší množství příležitostí pro pobyt na čerstvém vzduchu, procházky v parku, grilovačku s přáteli, jízdu na člunu, jízdu na kole nebo na koni i koncerty pod širým nebem.

Rodina na zahradním pikniku

 

 

Hygge se neváže na žádné roční období a dá se praktikovat v každém z nich. Takový piknik v parku splňuje všechny atributy trávení času ve fyzické pohodě, ve společnosti blízkých, uvolněné atmosféře a ve styku s přírodou. Stejně tak zahradní párty – společný smích, lehké aktivity jako badminton, nebo společná příprava jednoduchého jídla na grilu jdou s hygge ruka v ruce.

Příjemná atmosféra vytvořená svíčkami při čtení knihy

 

Ve zkratce, hygge je o oddělení hodnotného života od materiálního bohatství, protože jakmile se podaří naplnit základní životní potřeby, začíná více záležet na smyslu a účelu života. Je také více o atmosféře než o hmotných věcech. A v neposlední řadě, je o volném běhu, ne o řízeném režimu.


Lykke

Limitací hygge může být, že nemusí vyhovovat více excentrickým povahám a náruživějším temperamentům. Ovšem i pro tyto nátury má dánská kultura odpověď. Je jí pojem lykke (vyslovuje se „lú-ka“), prostě označující štěstí.

 

Malá kniha Lykke

 

Jako životní styl je lykke přímočarým návodem na to, jak štěstí v praxi dosáhnout bez ohledu na osobnostní specifika nebo kulturní kontext. Opírá se o pět pilířů, z nichž každý hraje na cestě za štěstím důležitou roli. Jsou jimi společenské soužití, peníze, zdraví, svoboda a vzájemná důvěra. Lykke je zaměřeno na praktické, spíše „pozemské“ oblasti. Pokud se na nich souběžně pracuje, budují se pevné základy a vazby, které se pak synergickým působením přetaví do života překypujícího štěstím.

 


27.07.2020


Další články