Etiketa stolováníEtiketa stolování

Bez ohledu na to, kde se nacházíte, chování u stolu, tedy etiketa, je důležitá i když jen při společném jídle s rodinou. Když pro nic jiného, ​​tak minimálně, abyste šli svým dětem příkladem.


Stolování připravené na dlouhém obdélníkovém stole na slavnostní večeři

 Před pozváním na hostinu 

Přestože je stolování stále méně formální, neznamená to, že etiketu je třeba hodit za hlavu. Stále je důležité dodržovat určitá pravidla chování ve formálním prostředí, v restauracích či při profesionálních nebo jiných společenských příležitostech, a proto je dobré znát alespoň několik základů etikety stolování. 

Bez ohledu na to, zda vás jídelní etiketě nikdo nikdy neučil, nebo jste už zapomněli, co jste se kdysi naučili, tady je pár tipů, jak ukázat, že se za stolem umíte chovat. I když je zdravý rozum často vaším nejlepším průvodcem, následující rady vám mohou pomoci společensky i profesionálně.

Než přijmete pozvání na formální večeři nebo oběd, najděte si čas a naučte se správně stolovat. Není to těžké a cvičením se to může stát vaší druhou přirozeností. Vědět, jakou vidličku použít na který chod vám začne připadat přirozené, a nakonec o tom nebudete muset vůbec přemýšlet. A možná přijdete na to, že formální stolování je zábava, jakmile získáte sebedůvěru tím, že ho sami zvládáte.

Stolování připraveno na večeři


 Co říká etiketa 

Etiketa dobrého stolování začíná dlouho předtím, než usednete za stůl. Pokud jste pozváni na večírek, určitě odpovězte, i když se konkrétně o odpověď nepožádá. Nikdy se neptejte, zda můžete pozvat někoho, kdo není součástí pozvánky. Nepatří se ani přijít s prázdnýma rukama. Dárek pro hostitelky, kterým může být cokoliv, od svíček nebo vína po květiny, či čokoládu, není nikdy špatný nápad. Je to milé a velmi ceněné gesto.

Bez ohledu na to, zda jíte u někoho doma nebo v restauraci, nikdy se nehrňte ke stolu, počkejte na pokyn hostitele, kam si máte sednout. Při formálních večeřích vás k vašemu místu obvykle naviguje jmenovka. 

Počkejte, dokud si hostitel nesedne, až pak se sami posaďte. V některých kulturách předchází samotnému jedení požehnání. I když jste nevěřící, projevte respekt a mlčte. Pokud hostitel nabízí přípitek, zvedněte pohár. Cinkání není v takových případech vhodné.

Muž přednášející přípitek za vrchem stolu


Prostírání a ubrousek na talíři

Ubrousek

Ubrousek nemusíte rozložit hned, jakmile si sednete. Když však hostitel rozloží ubrousek, měli byste to udělat i vy a položit si ho na klín. Stolování začíná v momentě, kdy si hostitel položí ubrousek na kolena.

Nechte si ubrousek v klíně po celou dobu jídla. Pokud musíte kdykoliv během jídla vstát a plánujete se vrátit, položte ubrousek na stůl, nikdy ne na židli. Když skončíte s jídlem a odcházíte, položte ubrousek na stůl vlevo od talíře, nikdy ne do talíře.


Setkání přátel na obědě v exteriéru

 

Kdy jíst

Pokud jíte venku, měli byste počkat, dokud nebudou obslouženi všichni členové vaší skupiny, a až potom zvedněte příbor. Při soukromé večeři pozorujte hostitele nebo hostitelku a zvedněte příbory, když tak učiní on.

 


Rozložení příborů s vysvětlivkami

 

Jaký příbor na co použít?

Jednou z nejčastějších záležitostí, které mohou dnešní strávníky zmást, je to, jaký příbor použít na který chod. Základním pravidlem je začít tím, který je nejvzdálenější od talíře, a postupovat směrem do středu prostírání.

Pokud vidíte hostitele nebo hostitelku, že dělají něco jiného, ​​můžete se řídit jejich příkladem. Důležité je zůstat co nejméně nápadní. Nechcete na sebe přitahovat nežádoucí pozornost. 


Pohoštění na večeři

Pravidla u stolu

Při večeřích, kde se jídlo podává u stolu, by měla být jídla podávána proti směru hodinových ručiček. Nikdy na nic nesahejte přes stůl. Místo toho požádejte o přísady osobu, která je u nich nejblíže. Sůl a pepř by se měly podávat spolu. Je to proto, že hosté večeře nebudou muset hledat osiřelé slánky.

Pokud je jídlo servírované v mísách, k nabrání vždy používejte servírovací nádobí, ne své vlastní. Jídlo podávejte dále hostu vpravo. 

Jedna z nejdůležitějších a základních věcí, které je třeba mít na paměti je, že byste na sebe nikdy neměli upozorňovat nevhodným porušováním pravidel stanovených společností.


Zde je několik základních pravidel etikety, která byste měli dodržovat:

 

  • Přijďte včas a zavolejte předem, pokud víte, že přijdete pozdě.
  • Než usednete za stůl, vypněte svůj mobil nebo jej přepněte do tichého módu. Je neslušné zvednout telefon během večeře. Pokud musíte uskutečnit nebo přijmout hovor, omluvte se od stolu a vyjděte ven z místnosti.
  • Na stůl nedávejte žádné tašky, kabelky, sluneční brýle, mobilní telefony, ani aktovky.
  • Nikdy nemluvte, když máte v ústech jídlo. I když vám někdo položí otázku, počkejte, než spolknete a až potom odpovídejte.
  • Než přidáte do svého jídla sůl, černé nebo jiné koření, ochutnejte ho. V opačném případě to může hostitel nebo hostitelka považovat za urážku. Pokud večeříte s potenciálním zaměstnavatelem, může vás vnímat jako někoho, kdo jedná bez znalosti faktů.
  • Nenakrájejte si všechno jídlo, dokud začnete jíst. Nakrájejte si pouze jedno nebo dvě sousta najednou.

Různé druhy grilovaného jídla připravené na dřevěném stole

 

  • Nikdy nefoukejte na své jídlo. Pokud je horké, počkejte několik minut, dokud nevychladne. Polévku jezte tak, že ji na lžíci nabíráte od sebe.
  • Některá jídla jsou určena ke konzumaci prsty. Následujte vedení hostitele nebo hostitelky.
  • Pokud pijete ze stopkového sklenice, držte ji za stopku.
  • Chléb si lámejte na malé kousky a máslo natírejte pouze na jedno sousto.
  • Snězte trochu ze všeho, co máte na talíři. Pokud vám jídlo nechutná a cítíte se neschopní složit kompliment, mlčte. Je přijatelné nechat nějaké jídlo na talíři, pokud jste sytí a dostatečně jste se najedli. Pokud vám ale podávané jídlo nechutná, je slušné pokusit se ho sníst alespoň v malém množství. Nikdy není přijatelné zeptat se člověka, proč nesnědl všechno jídlo, tak buďte bez obav, že od vás bude někdo vyzvídat proč vám nechutná.
  • Hosté u stolu by se měli snažit vést s každým lehký rozhovor. Nemluvte přehnaně nahlas. Dejte ostatním stejné příležitosti ke konverzaci. Rozhovor u stolu by měl být o veselých, příjemných věcech.

Slavnostní stolování a čerstvé květiny uprostřed stolu

 

  • I když máte dietní omezení, není vhodné požadovat jiné jídlo, než to, které hostitel podává na soukromé akci. Pokud máte vážné stravovací omezení nebo alergie, informujte o tom svého hostitele předem.
  • Nehrajte si s jídlem. Během vyprávění nedržte jídlo na vidličce nebo na lžičce.
  • Nádobí používejte k jídlu, ne na gestikulování.
  • Držte lokty mimo stůl. Ruku, kterou nepoužíváte, si položte do klína.
  • Tempo jedení přizpůsobte tak, abyste skončili přibližně ve stejnou dobu jako hostitel nebo hostitelka.
  • Nikdy nepřevracejte sklenici vína dnem vzhůru, abyste víno odmítli. Slušnější je nechat si víno nalít a nepoutat pozornost. V opačném případě podržte ruku nad sklenkou vína, abyste dali najevo, že žádné nechcete.
  • Tam, kde se ke každému chodu podává jiné víno, je docela přijatelné nedopít každý pohár nalitého vína.

Prostírání připravené na vnější večeři

 

  • Vyhněte se říhání nebo vydávání jiných hrubých zvuků u stolu. Pokud se potřebujete vysmrkat, nebo vás chytne kašel, omluvte se a odejděte na toaletu.
  • Pokud něco rozlijete v restauraci, dejte signál jednomu z číšníků, aby vám pomohl. Pokud něco rozlijete na soukromé večeři v domě, zvedněte to a skvrnu vysajte. V případě potřeby nabídněte její profesionální vyčištění.
  • U stolu nikdy nepoužívejte párátko nebo zubní nit.
  • Rtěnku můžete znovu nanést, ale používat make-up u stolu je porušení etikety.
  • Pokud musíte odejít z jakéhokoliv důvodu od stolu během jídla, před odchodem řekněte „Omluvte mě“ nebo „Hned se vrátím“. Neříkejte, že jdete na toaletu.
  • Kdykoliv žena odejde od stolu nebo se vrátí sednout si, muži, kteří sedí u ní, by se měli postavit.
  • Když dojíte, nechte příbor na talíři nebo v misce. Talíře od sebe neodstrkujte a neskládejte ho pro číšníka. Nechte talíře a skleničky na místě.
  • Po použití se váš příbor, ani žádná jeho část, nesmí znovu dotýkat stolu. Vidličky, nože a lžíce vždy odkládejte na bok talíře nebo do mísy. Když skončíte s jídlem, položte použité příbory na své místo, do polohy pomyslné čtvrté hodiny na ciferníku.

Mladý pár na večeři s rodiči

 

Po jídle

Když dojíte, částečně složte ubrousek a položte ho nalevo od talíře. Vyčkejte, dokud hostitel nebo hostitelka nedá znamení, že jídlo skončilo a pak se můžete postavit. Pokud se po večeři nic neplánuje, počkejte asi hodinu, pak se rozlučte s hostitelem a poděkujte mu za večeři. Pokud je událost neformální, můžete se nabídnout, že pomůžete s úklidem.

 

Později

Hostiteli nebo hostitelce vždy pošlete poděkování nebo kartu a nečekejte více než den-dva po události. Oslovte hostitele nebo hostitelku, poděkujte mu za krásnou večeři a přidejte další krátký, pozitivní komentář, kterým ukážete své uznání. Vaše poznámka může být stručná, ale srdečná.

 

Etiketa na recepci

Může se stát, že dostanete pozvánku na jiný formální druh večeře – recepci. Ta slouží zpravidla k vytváření kontaktů pro práci a zábavu klientů. I zde platí některé zásady, které se vyplatí znát a dodržovat, abyste byli ve společnosti úspěšní.

  • Mějte alespoň jednu ruku volnou. Pokud stojíte, dejte si pouze nápoj nebo jídlo v jedné ruce, nikdy ne obojí. Nápoj držte v levé ruce, abyste měli suchou ruku, kterou nabídnete na pevné, nikoliv zdrcující podání ruky.
  • Vsedě můžete jíst a pít, ale při pozdravu je vždy nejlepší postavit se.
  • Vytvořte dobrý oční kontakt. Nezapomeňte se představit hostiteli/hostitelce, ale nepřerušujte je v rozhovoru s jinými hosty.
  • Vyhněte se přístupu ke dvěma lidem zapojeným do hluboké konverzace. Počkejte, dokud si neudělají přestávku, abyste se mohli představit. Hledejte vizuální podněty na zapojení se do konverzace.

 

V roli hostitele

I v případě, kdy si pozvete hosty na oběd či večeři, je dobré držet se některých osvědčených pravidel. Myslete na to, že nejen kvalitní a dobré jídlo udělá ze slavnostní hostiny nezapomenutelný zážitek. Stolování se neobejde bez vkusného prostírání vhodného na danou příležitost.

  • Základem prostírání je ubrus (nejčastěji bílý), který by měl přesahovat okraj stolu přibližně o 30 cm. Ubrus lze dekorovat barevným prostíráním různých tvarů nebo středovou šerpou.
  • Podle typu slavnosti hostitel určí, zda položí talíře na prostírání předem nebo je bude servírovat až s každým jídlem. Příbory a velký – takzvaný základní podkládací talíř, by již měly ležet na stole. Na základním talíři by neměl chybět ubrousek, doplnit ho může i cedulka se jménem hosta. Vedle základního talíře patří z levé strany vidlička a z pravé strany nožík otočený čepelí k talíři. Za nožíkem dále od talíře následuje lžíce. Na předkrm je třeba přidat ještě jeden příbor, kladený z vnější strany k hlavnímu příboru. Vidlička nalevo a nožík napravo. Nad talíř patří příbor na dezert. Celé prostírání se začíná pokládat dva-tři centimetry od okraje stolu. Pomoci si můžete šířkou měřenou – „na dva prsty“.

Stolování doplněné zlatým příborem

  • Sklenice směřují k pravé ruce nad talířem. První položte pohár na aperitiv. Měl by stát nad čepelí hlavního nože. Sklenice na víno, pivo či nealko ukládejte vzestupně od pohárku na aperitiv.
  • Prostřený stůl můžete doplnit o květiny nebo svícny, pozor však na jejich velikost a rozmístění. Není většího společenského přešlapu, než když si naproti sobě sedící hosté nevidí do obličeje.
  • Obsluhovat se začíná od hlavní osoby, pokračuje se k osobám sedícím vpravo.
  • Nedojedené mísy ponechte na stole, prázdné hned odnášejte. Postupně odnášejte i prázdné talíře. Základní talíř odneste až na úplný závěr.

Při dodržení těchto pravidel a udržování vhodné, nenáročné konverzace připravíte pro své hosty nezapomenutelný zážitek.

Slavnostní prostírání a jemné světýlka na stole


Průvodce etiketou pro konkrétní druhy jídel 

 

 

 

Předkrmy, Hors d'oeuvres, kanapky:

Jídlo, které se podává na koktejlové párty nebo během koktejlové hodiny před jídlem, je určeno ke konzumaci prsty. Patří sem olivy, kyselé okurky, oříšky, jednohubky.

Různé druhy jednohubek

Kaviár:

Abyste zachovali plnou chuť kaviáru, nabírat by se měl z perleťového nádobí a nikdy ne kovovou lžičkou (kov vajíčka kaviáru oxiduje). V případě potřeby použijte dřevěnou nebo plastovou lžíci.

Zatímco podáváte sobě nebo jiným, kaviár by se měl nabírat z nádoby svisle shora dolů, aby se vajíčka nerozdrtila.

Když se kaviár podává jako předkrm, bez ohledu na to, jak moc by vás mohla zlákat jeho lahodná chuť, považuje se za znak nevychovanosti sníst ho více než porci asi dvou lžic.

Černý kaviár servírovaný ve skleněné misce

 

Sýr:

Když se nakrájený sýr podává jako příloha k jídlu, konzumuje se vidličkou.

Pokud se sýr podává jako předkrm, například kostky na párátkách, konzumuje se prsty. Pokud se podávají plátky sýra (například na talíři se sýrem), plátek sýra se odřízne, položí se na sušenku a prsty se vloží do úst.

Výběr různých druhů sýra s ořechy, medem, hrozny a fíky

 

Těstoviny nebo špagety

Perfektní metodou ke konzumaci špaget nebo jiných dlouhých těstovin je natáčet je na vidličku. V případě potřeby si pomozte lžičkou. Je také přijatelné krájet těstoviny nožem a vidličkou.

Co je nepopiratelně nejhorší, je srkání sousta těstovin. Je často hlasité a nikdy nepůsobí dobře.

Pokud je to možné, namísto talířů podávejte teplé těstoviny v teplých mělkých miskách. Boční strany misky pomáhají obracet těstovinové nudle na vidličku.

 

Chléb:

Prsty vyndejte chléb ze servírovacího košíku. Když je talíř s chlebem a máslem na stole, použijte je přiměřeně.

Plátky chleba, rohlíky a muffiny rozlomte na polovinu nebo na malé kousky, ne větší než jedno sousto. Když jsou chléb a pečivo podávané v koši, vezměte si jeden kus a košík vždy předejte napravo. Na roztírání používejte nůž na máslo, který by měl být u talířku na chléb a máslo.

 

Kuře

Kdysi bylo přijatelné jídlo s kostí, jako je kuřecí stehno, držet dvěma prsty. Při stolování v restauraci nebo na veřejném místě by se ale kuře mělo vždy jíst vidličkou a nožem.

Pokud jste na neformálním grilování, v restauraci s rychlým občerstvením, nebo doma, je naprosto přijatelné jíst kuřecí maso prsty.

 

Krabí, krevetové a humrové koktejly

Jedí se vždy koktejlovou vidličkou.

 

Ananas

Plátky čerstvého ananasu jezte nožem a vidličkou.

 

Avokádo:

Pokud se avokádo podává ve slupce, konzumuje se lžičkou. Pokud je nakrájené na talíři nebo v salátu, jezte ho vidličkou.

 

Bobulové ovoce

Obecně jezte bobule lžící, bez ohledu na to, zda je na nich šlehačka nebo krém.

 

 

 

Chipsy a dipy

Pokud vám podávaný dip chutná a rádi byste jím pokryly co nejvíce z lupínků, použijte lžíci a dip si dejte na talíř.

Chipsy nachos s různými dipy

 

Olivy

Je naprosto přijatelné olivu vzít a sníst prsty. Pecku také odstraňte prsty. Vhodnou alternativou je i malá vidlička.

Pokud jste na pracovním pohovoru, olivy nejezte. Totéž platí i při velmi formální večeři, pokud to neudělá váš hostitel nebo hostitelka. Stále připomínáme pravidlo, že nejlepší taktikou je sledovat, co dělá váš hostitel nebo hostitelka a proveďte totéž.

Dvě misky s olivami a nakrájený chléb

 

Salát

Pokud vám podávají velké kusy nebo celé kusy salátu, nakrájejte ho a snězte ho po jednom soustu.

Pokud se salát podává před hlavním jídlem nebo po něm, použijte menší vidličku. Pokud je salát považován za hlavní chod, použijte velkou vidličku.

Velká mísa salátu a malé misky s ostatními ingrediencemi

Sendvič

Malé sendviče: Jednohubky se dají brát a jíst prsty.

Velké sendviče: Pokud nejsou nakrájené na polovinu, měli byste je před zvednutím k ústům nakrájet nožem.

Horké sendviče: Jakýkoliv horký sendvič nebo sendvič, který se podává s omáčkou, vyžaduje nůž a vidličku.

Burritos a jiné podobné druhy, ve kterých je náplň zabalena do tenkého plochého chleba (obvykle tortilly nebo pita chleba), se konzumují rukama. Jakákoliv náplň, která z nich padá na talíř, se konzumuje vidličkou.

Malé sendviče servírované jako jednohubky

Krevety

Pokud se velké krevety podávají ve sklenici se stopkou, vytáhněte je pomocí vidličky a ukousněte si jedno sousto poté, co jste krevetku ponořili do omáčky.

Pokud se velké krevety podávají na talíři s omáčkou a bez vidličky, vezměte je prsty, ponořte do omáčky a vložte do úst. Když jíte krevety s ocasem, držte je za ocas a jednou je ponořte do omáčky. Snězte ji na jedno sousto, pokud není příliš velké. V opačném případě ji snězte na dvě sousta, druhé už ale do omáčky neponořujte!

Smažené krevety jsou určeny ke konzumaci prsty.

Pokud jíte krevety na jehlici, stáhněte je z jehlice na talíř.

Při konzumaci krevet s ocasem, který je součástí některých jídel, vezměte ocas vidličkou a položte jej na bok talíře nebo na samostatnou misku na odhození, pokud je k dispozici.

Krevety naskládány do kruhu s bílou omáčkou

 

Mohlo by se zdát, že zvládnout etiketu stolování není jednoduché. Nemusí to tak být, stačí se tomu věnovat trochu víc a některé věci si procvičit. Mnohé z uvedeného je v souladu se zdravým rozumem a dobrou výchovou, takže při pozváni na formální večeři nemusíte mít žádné obavy.

 

 

 

 

 


08.09.2021


Další články