Co je rhodium – proč si vybrat rhodiové šperkyCo je rhodium – proč si vybrat rhodiové šperky

Rhodiu patří titul nejdražšího z drahých kovů světa. Víte, co ho činí unikátním a jak se využívá ve šperkařství?


Rhodiový prsten s trojicí černých kamenů

 

 

Tento mimořádně vzácný kov je definován jako stříbrno-bílý, robustní, inertní, přechodný kov odolný vůči korozi.
Ceny rhodia jsou ve skutečnosti mnohem vyšší než ceny zlata. Díky své vzácnosti je rhodium dostupné jen ve zlomkovém množství zlata. Velký cenový rozdíl mezi zlatem a rhodiem je způsoben tím, že zlaté doly jsou mnohem početnější než rhodiové. Rhodium je vzácný kov, který se většinou těží kvůli své velké odolnosti vůči korozi a horku. Jeho reflexní povrchy se používají ve vyhledávacích světlech, zrcadlech a povrchových úpravách šperků a dodává všemu, čeho se dotkne, nádherný lesk. 

Dva rhodiové náhrdelníky


Historka o objevení rhodia 

Na Štědrý večer v roce 1800 anglický vědec William Hyde Wollaston a jeho kolega Smithson Tennant rozbalili dárek – pro sebe. Byl to kousek téměř čisté platinové rudy, tajně koupený a propašovaný ze španělské kolonie Nueva Granada v Jižní Americe (dnes Kolumbie) za 795 liber (v dnešní hodnotě kolem 23 tisíc dolarů). Dvojice do tohoto jediného kusu skály vkládala velké naděje. Wollaston věřil, že dokáže vytvořit nový chemický proces, který by z pevné rudy udělal kujnou platinu.

S kusem pašované platinové rudy dokázal Wollaston za pár let to, co předchozí vědci nedokázali. Jeho novátorský chemický proces, který izoloval platinu a učinil ji tvárnou, vytvořil i dva vedlejší produkty – rozpustný i nerozpustný zbytek. Po vysrážení rozpustného roztoku si všiml, že zůstaly načervenalé soli. Červené soli nejsou typické pro platinu a Wollaston měl podezření, že ve vzorku bylo přítomno něco jiného. V letech 1803 a 1804 Wollaston oznámil, že se vzorkem platinové rudy objevil dva další drahé kovy. Jeden nazval palladium a druhý rhodium se symbolem Rh a atomovým číslem 45.

Rhodiové cihly

Co je rhodium a k čemu se používá

Rhodium (nebo také Ródium) je stříbrno-bílý kovový prvek, který je vysoce reflexní a silně odolný vůči korozi. Je považován za nejvzácnější a nejcennější drahý kov na světě – mnohem víc než zlato nebo platina. Primárně se používá v katalyzátorech automobilů, kde snižuje množství výfukových plynů oxidů dusíku (NOx) vypouštěných do atmosféry. V roce 2019 téměř 90 % poptávky po rhodiu pocházelo ze sektoru autokatalyzátorů. V jiných odvětvích se používá v mnohem menším rozsahu:

  • katalyzátor pro výrobu kyseliny dusičné a octové v chemickém průmyslu,
  • ochranný povlak na špercích na ochranu před poškrábáním a zašpiněním,
  • slitiny zpevňující sklo.

Celkově je trh s rhodiem relativně malý, v roce 2019 se jej spotřebovalo těsně pod 1,15 milionu uncí (MOz). Toto malé množství se rovná pouze 32 tunám materiálu, který by mohl snadno naplnit jeden návěs nákladního auta.

Nabídka rhodia je neelastická vůči poptávce, což znamená, že pokud se poptávka zvýší, neexistuje rychlý způsob, jak zvýšit výrobu nebo nabídku. Je pro to mnoho důvodů: hlavním je, že obsah rhodia v zemské kůře je extrémně vzácný a kov se těží jako vedlejší produkt těžby platiny, palladia nebo niklu. Neexistuje nic takového jako primární důl na rhodium a hlavní producenti se nacházejí v Jižní Africe. Jižní Afrika produkuje více než 85 % celosvětové nabídky rhodia ročně. Tyto faktory dělají z něj nejdražší vzácný kov.

Cena rhodia má ale obrovské vzestupy a pády. Někdy může stoupnout až na desetinásobek ceny zlata – obvykle tehdy, když se platina netěží tolik kvůli poklesu poptávky po ní. Jindy ceny klesají mnohem blíže k ceně zlata nebo platiny. Z důvodu složitosti situace není tedy rhodium nejstabilnější investicí. 

Čisté rhodium je křehký a málo kujný kov, proto se hodí více k pokovování, a takto se používá i ve šperkařství.

Kruhové rhodiové náušnice


Co je rhodiování?

Proces pokovování šperku znamená jeho potažení extrémně tenkou vrstvou rhodia o tloušťce jen několika mikronů.

Rhodiování také známé jako „rhodium dip“ nebo „rhodium flashing“, se používá k vytvoření bílého reflexního vzhledu na špercích. Jelikož je součástí rodiny platinových kovů, je tvrdší než zlato, a proto poskytuje šperkům povrch, který je odolný vůči poškrábání a zašpinění.

Ideální tloušťka pro rhodiování je 0,75 až 1,0 mikronu. Ačkoli to může vypadat jako extrémně tenké, považuje se to za dostatečně tlusté pro prsteny a jiné šperky, které jsou vystaveny hrubému opotřebení. 

Pro šperky, jako jsou náušnice a přívěsky, které jsou více chráněny, nebo pro šperky, které se často nenosí, je přijatelná tloušťka 0,10 až 0,50. Pokud je rhodiování příliš hrubé, může prasknout v důsledku křehkosti rhodia. Pokud je však rhodiování příliš tenké, může to způsobit změnu barvy šperku.

Rhodiový náhrdelník s přívěskem ve tvaru srdíčka



Které kovy se upravují rhodiem?

Nejčastěji se rhodium používá k pokovování bílého zlata, protože tento kov má přirozeně žlutý odstín, takže galvanickým pokovováním vrstvou rhodia bude mít šperk zářivě bílý povrch. Lze jej použít i na žluté zlato, aby se jeho barva změnila na bílou. Je třeba brát ale v úvahu, že když se pokovování začne opotřebovávat, žlutá barva zlata začne prosvítat. Abyste tomu zabránili, pokovování je třeba častěji opakovat.

V případě mincovního stříbra je rhodiování pro získání barvy zbytečné, může však zabránit jeho ztmavnutí, které se po čase určitě na stříbrném šperku objeví, a ten zůstane dlouho vysoce lesklý.

Ródiový náhrdelník s príveskom


 

Může rhodium způsobovat alergie?

Rhodiování je hypoalergenní, takže při nošení šperků s rhodiem nedochází k reakci pokožky. Rhodium totiž neobsahuje žádné alergeny, jako například nikl. Ve skutečnosti, pokud máte šperk, který vám způsobuje kožní reakce, rhodiování může tento problém odstranit. 

Může se však stát, že zatímco samotné rhodium nezpůsobí žádné reakce, když se rhodiování opotřebuje, můžete být vystaveni alergii na nikl, který bílé zlato často obsahuje ve svých slitinách.

Rhodiový prsten s trojicí černých kamenů


 

Jak dlouho vydrží rhodiování?

I když je rhodium trvalé, jako každý jiný kov používaný ve špercích, má tendenci časem se ošoupat a šperk v tom případě je třeba opět pokovovat. Typicky by bylo třeba prsten znovu pokovovat jednou za 12 až 18 měsíců, ale to se může lišit v závislosti na opotřebení, které něco vydrží, jakož i na tloušťce pokovování a barvě základního kovu. 

Rhodiový náramek se srdíčkem


Jak chránit rhodiované šperky? 

Protože vrstva rhodia na špercích je tak tenká, může se opotřebovat. Na urychlení tohoto procesu mohou mít nepříznivý vliv:

  • Pracovní a lifestylové oblečení
  • Nadměrné pocení
  • Individuální chemie těla
  • Chlór
  • Silné domácí čistící chemikálie
  • Nadměrné odírání.

Všechny tyto věci mohou zkrátit životnost vašeho rhodiování. To, jak dlouho vydrží, závisí také na typu šperku, na který byl aplikován. Například náušnice, na kterých není vidět velké tření nebo odírání, vydrží déle než prsteny nebo náramky.

Jak tedy zabezpečit, aby si vaše šperky zachovaly ten krásný bílý lesk? Tím, že se o své šperky budete starat co nejlépe. Vyhýbejte se situacím, kdy by se váš šperk mohl odřít. Nejčastěji to hrozí v povoláních, které vyžadují časté mytí rukou, jako je zdravotnictví a gastro sektor. Při práci nenoste prsteny a náramky, abyste předešli poškození jejich pokovování. Pokud plánujete používat při čištění drsné anebo chemicky agresivní produkty zejména s obsahem chlóru, zabraňte kontaktu vašich šperků s těmito produkty

Doporučujeme, abyste se nepokoušeli pravidelně čistit své rhodiované šperky, protože tření způsobuje jejich rychlejší opotřebování. Pokud se ho však rozhodnete vyčistit, vyhněte se mýdlu, vodě a rozhodně drsným chemikáliím. K utírání použijte materiál, který nebude vytvářet příliš velké tření. Častou údržbou ale může dojít k opotřebení vzácného kovu.

Rhodiový zásnubní prsten


Ovlivní rhodiování drahé kameny? 

Závisí to na tom, jaký druh drahokamu. Mimořádná opatrnost se věnuje měkčím drahokamům, jako jsou opály, perly, korály a tyrkys, mohou vyžadovat dodatečnou práci na jejich ochranu během procesu pokovování rhodiem. Kameny jako diamanty, rubíny a safíry jsou však dostatečně odolné na to, aby vydržely rhodiování.

Když to na závěr shrneme, rhodiování má tyto výhody:

  • Krásný lesklý vzhled
  • Odolnost
  • Vysoká kvalita
  • Hypoalergennost
  • Netoxickost

Jedinou jeho nevýhodou je, že vyžaduje určitou údržbu a péči. To je však při radosti, jakou rhodiované šperky poskytují, jen zanedbatelná cena.


16.03.2023


Další články