30 tipů na balení dokonalých dárků30 tipů na balení dokonalých dárků

Jednoduché a rychlé triky, jak balit vánoční dárky všech rozměrů.

Balení dárků je jednou z těch věcí, která buď jde přirozeně od ruky, nebo bývá dlouhým a namáhavým bojem. V tom prvním případě vám poskytne příjemný pocit jistoty, že jste vaším dárkem dodali i adekvátní prezentaci, v tom druhém může být zdrojem obav, aby zanedbaný první dojem nepokazil všechnu radost z nich.

Naučit se spolehlivě alespoň dva tři triky, jak se s balením poprat bez nechuti a námahy nemůže být proto nikdy na škodu.

 

Základní způsob

Velká část dárků, ať už jsou to knihy nebo produkty v krabicích, je ve tvaru kvádru, který je jako stvořený pro balení do dekoračního papíru.

Z role, případně jiného kusu papíru nejprve přeměřte jeho část k dárku (obtočte papír dokola) tak, abyste odhadli, kolik papíru budete potřebovat. Papír pak odstřihněte a položte ho na stůl dekorovanou stranou dolů. Dárek umístěte do středu papíru. Oba boční konce papíru zahněte po okrajích asi 1 cm, papír za ně uchopte a jeden po druhém přilepte lepicí páskou k dárku. Papír by měl co nejtěsněji obepínat dárek.

Vánoční dárky

U vyšších krabic odstávající konce papíru následně zahněte dovnitř, aby z nich vznikly trojúhelníky – na každé straně dárku dva. I tyto trojúhelníky postupně přilepte páskou, jeden přes druhý. Na bočních stranách dárku tak z přeloženého papíru vzniknou tvary podobné poštovním obálkám.

U knih udělejte na každé straně trojúhelník jen jeden (vlastně z dvojité vrstvy papíru) a zahněte ho až tak, že jeho odstávající vrchol budete moci pohodlně přilepit k jedné z plochých stran knihy. Ujistěte se, aby byly oba konce (vrcholy trojúhelníků) přilepená k téže straně dárku. Druhá strana tak zůstane zcela hladká, překryta pouze souvislou vrstvou papíru. To bude líc dárku, vrchní strana, kterou můžete dále ozdobit a prezentovat.

Pokud chcete docílit toho, aby výsledek vypadal o něco profesionálněji, použijte oboustrannou lepicí pásku a aplikujte ji zevnitř papíru.

 

Menší a nepravidelné tvary

Pokud máte dárek menších rozměrů a nechcete se omezovat hranatým krabičkovým tvarem, můžete si vytvořit krabičku ve tvaru třístěnného jehlanu. Z tvrdého papíru vystřihněte větší rovnostranný trojúhelník. V každém z vrcholů udělejte malou dírku, ideálně kancelářskou děrovačkou – ty budou sloužit na převázání stuhou na závěr tak dbejte na to, aby se dala bez problémů provléci. Nyní najděte středy všech tří stran trojúhelníku a spojte je tenkými čarami podle pravítka. Vznikl nový, menší trojúhelník uprostřed a další tři kolem něj. Podél čar ohněte všechny tři konce směrem dovnitř, do konečného tvaru třístěnných pyramidy. Po umístění dárku uvnitř balíček ovažte ozdobnou stužkou.

V případě, že ani pyramidy vám nejsou zcela po chuti, zkuste recyklovat role od toaletního papíru. Začněte tím, že rolku položíte na pevný podklad a zlehka stisknete rukou, aby trochu splaskla. Uchopte ji a na obou okrajových obvodech byste měli vidět po dvou ostřejších přehybech, které vznikly stiskem. Mezi těmito body stiskněte okraje rolky (dvakrát na každé straně), až je zalomíte dovnitř a oba otvory uzavřete. Výsledný tvar je podobný polštářku.

Krabička na dárek z role od toaletního papíru

 

Další z možností je tvar kužele, připomínající i kornout. Potřebujte na něj čtvercový kus papíru, který jen stočíte do požadovaného tvaru a sepnete kancelářskou sešívačkou. Po naplnění můžete zohnout a sepnout i odstávající rohový konec a spolu s ním i nějakou dekoraci nebo jmenovku.

Na zabalení krémů, aromatických svíček, či na sobě poskládaných kruhových koláčků se dají zase využít papírové kelímky. Nejprve odstřihněte horní okraj. Pak kelímek na osmi místech nastřihněte, zhruba 2-3 cm směrem kolmo dolů. Nastřižené části zahněte dovnitř a pozasunujte jednu do druhé – vždy jedním koncem jakoby dovnitř a druhým ven. Při pohledu shora tak uvidíte tvar podobný fotografické cloně. Po vložení dárku obal uzavřete silnějším stlačením všech částí najednou směrem dovnitř.

Dobrou alternativou úzkého válcovitého tvaru jsou i prázdné boxy od bramborových lupínků.

 

Dekorační tipy

 

1. Netradiční balicí papír

Originálnější než balení do běžného papíru s vánoční tématikou je zvolit papír s notami písně Tichá noc, nebo potisk s osmisměrkou, ve které bude vyznačeno jméno adresáta. Řídit se také můžete dárkem samotným, pokud ukrývá například cestovního průvodce, zabalte ho do staré mapy dané oblasti.

 

2. Jehličí a jmelí

Nejsnáze a nejrychleji zabalený dárek dozdobíte malou čerstvou snítkou jehličnanu, případně jmelí. Dá se zakomponovat do mašle, nebo přímo přilepit. Stejně dobře fungují i ​​věčně zelený rozmarýn a cesmína ostrolistá (známý anglický Holly bush).

 

3. Bambule

K zimní sezóně patří čepice a k čepici zase bambule. A právě ty tvoří i skvělý ozdobný doplněk. Takže, pokud máte někde ve skříni starou čepici, bambule odstřihněte a přilepte je k přízi podobné barvy, kterou dárek namísto stuhy převážete.

 

4. Krajka

Podobně pěkně zapůsobí i mašle z krajky. Uvažte ji samostatně, zkombinujte s větvičkou a upevněte, byť na obyčejný provázek.

 

5. Fotka

K identifikaci osoby, které je dárek určen, se standardně používá jmenovka. No co tak nahradit ji fotografií? Černobílá úplně postačí, případně použijte nějaký z filtrů se zimním efektem.

 

6. Obal jako dárek

Vánoční dárek ozdobený bílou krajkou a stříbrnou mašlí

Kdo řekl, že dárek nemůže plnit současně i roli obalu? Například takový ručník se dá velmi snadno přeměnit na zvířátko, či jiný atraktivní tvar a jeho vnitřek naplnit kosmetickými potřebami. Jen převažte jeho dva rohové konce a vytvořte uši. Když mezi ně naaranžujte rohy, soba máte hotového.

7. Více krabic na sobě

Nezřídka se stává, že jednu osobu obdarováváme více dárky současně. Krabice různé velikosti si přímo říkají o to, uspořádat je graduálním uložením na sebe. Aby lépe držely pohromadě a zejména dobře vypadaly, převažte je výraznou stuhou. Více dárků můžete šikovně schovat do krabice od bot, stačí když krabici obalíte do pěkného balicího papíru a drobné dárky dostanou hned jiný rozměr.

 

8. Věnečky

Do kruhu stočený stonek košatého evergreenu se neztratí ani mezi honosnějšími umělými dekoračními výtvory. Dá se přilepit přímo na dárek, ale ještě lepší bude podklad z tvrdého papíru jako výplň prázdného prostoru uvnitř kruhu. Na ten následně vaším nejkrásnějším kaligrafickým stylem napište jméno nebo přání.

Krabice od bot obalená balícím papírem s červenou stuhou

9. Ořechová skořepina

Kouzlo darovaného šperku ještě znásobíte popelkovským zabalením do skořápky vlašského ořechu. Dokonale ji zevnitř vyčistěte, naneste tenkou vrstvu lepidla a na ni vysypte jemné třpytky. Šperk umístěte na kousek na míru vystřiženého filcu, skořápku přikryjte druhou polovinou a napevno převažte tenkou stužkou.

10. Peříčka

Barevná pírka jsou absolutně vděčným a nenáročným prvkem, neboť si nežádají nic víc než přivázat uprostřed uzlíku mašle, případně jen s elegantní nedbalostí zasunout pod provázek.

Šperk zabalený v ořechové skořápce s červenou mašlí 

11. Vlna

Komu se doma vyskytují klubíčka vlny, ten jistě ví, že si najdou široké využití, balení dárků nevyjímaje. Krásně se ukáže převázání dárku více vlákny různých barev těsně vedle sebe. Seřazeny mohou být náhodně i podle barevného spektra.

 

12. Textilie okolo květináče

Častým a oblíbeným darem jsou i živé pokojové rostliny. Květináč přímo z prodejny zpravidla nebývá právě nejatraktivnější, a tak je potřeba ho trochu přikrášlit. Poslouží k tomu kousek tkaniny, nejlépe v nějaké z vánočních barev. Květináč nejprve obalte hliníkovou fólií, aby z něj náhodou neprosakovala špinavá voda. Potom ho zabalte do látky a dokola ji obstřihněte tak, že ponecháte alespoň 5 cm navíc. V dalším kroku přes květináč zespodu převlečte pevnou gumu a pod ní zvenčí volně pozakládejte převislý okraj. Vytvoří se tak lem s volánovým efektem.

13. Balicí papír s vlastním vzorem

Vázat se nemusíte ani nabídkou balicího papíru, dostupnou v obchodech. Od vašeho vlastního designu vás dělí jen houba nasáklá barvou a razítko se vzorem. Ten může tvořit guma na tužce (tečkovaný vzor), nebo na polovinu rozříznutá brambora, do které vyříznete tvar hvězdy, vánočního stromku a podobně.

 

14. Sladká mašle

Velmi snadno se dá zformovat i alternativní mašle. Nemusíte ji vázat, postačí ji napodobit upravením kapesního balení bonbónů. Obsah bonbónů hmatem rozmístěte rovnoměrně do obou polovin balíčku a ve středu ho pevně převažte. Nabude tvar podobný pánskému motýlku a jednoduše se zakomponuje jako dekorace na dárku.

Dárek zabalený v balicím papíře s vlastním vzorem

15. Písmenkové korálky

Efektní způsob jak vyskládat jméno adresáta představují písmenkové korálky na provázku, kterým dárek převazujete. V případě, že je dárek určen více osobám, můžete mezi jmény jako mezeru udělat uzlík.

16. Prstový potisk

Když do procesu balení potřebujete zapojit děti, nechte jim doslova volnou ruku. Mohou do ní vzít štětec a na balicí papír napsat jména, ale stejně dobře ji mohou použít přímo a realizovat se otisky dlaní a prstů.

17. Knoflíky

Bez problémů začlenit do výzdoby dárků jdou i knoflíky. Měly by mít širší dírky, aby přes ně šli provléknout silnější vlákna, ale jinak se vaší kreativitě nekladou meze. Jeden velký knoflík uprostřed, několik po celém obvodu, případně jen dva malé černé barvy – tvořící oči postavičky zvířátka, které dokreslí děti.

18. Sněhulák

Nebo mohou knoflíky zůstat knoflíky na těle sněhuláka. Dárek zabalte do sněhobílého papíru, postavte ho vertikálně, domalujte oči, úsměv a na břicho přilepte zmiňované knoflíky. Nos vytvořte z kousku oranžového filcu stočeného do malého kužele – mrkve. Navrch položte převrácený malý smaltovaný hrnek.

19. Iniciály měna

V úzkém rodinném kruhu není nutné uvádět na dárku celé jméno, iniciály zcela postačí. Dekorační písmena jsou jako stvořené na zavěšení a seženete je v mnoha materiálech i provedeních. Výroba vlastních může být náročnější, ale pokud máte čas a chuť, pusťte se do toho.

20. Černý papír, bílá křída

Úžasných věcí dosáhnete i s pomocí černého výkresu a bílé křídy – ať už klasické tvrdé nebo tekuté. Papírem překryjte celou čelní stranu dárku a kontrastní bílou nechte provést celé kouzlo. Sněhová vločka, padající kometa i vánoční verš zanechají neopakovatelný dojem.

Balení bez odpadu nebo-li „zero waste“

21. Noviny

Novinový papír má nezaměnitelný charakter a pro starší ročníky znamená i nostalgii školních let, kdy se do novin balily učebnice, aby se předcházelo jejich poškození. Klidně použijte i více vrstev na sobě.

22. Namalovaná stuha

Stuhu nemusíte obtáčet, převazovat, vymýšlet na ní uzel, ani formovat do dokonalé mašle. Všechno se to dá zvládnout pomocí pár tahů štětcem. A nikdy nevíte, jestli tím někoho neinspiruje k novoročnímu závazku produkovat méně odpadu.

23. Staré papírové tašky

I hnědé tašky s dvěma oušky, jakých máte jistě doma dostatek z celoročních nákupů, mají příležitost najít si pod stromečkem nový účel. Jsou univerzálně použitelné, samy o sobě neutrální a velmi vhodné na další dekoraci.

24. Kuchyňská utěrka

Překvapivě příjemně zapůsobí i vyžehlená textilní kuchyňská utěrka. Zabalte do ní knihu, případně dřevěnou hračku a samozřejmě kuchyňské potřeby.

Dárky zabalené ve vánoční červené kuchyňské utěrce

25. Košík

Výhodou proutěného košíku je, že se toho do něj vejde víc, dárky se v něm dají pěkně uspořádat a balení prakticky nezabere žádný čas. Překrýt ho lze záměrně mírně pomačkaným hnědým recyklovaným papírem.

26. Starý ubrus

Všestranným balícím materiálem jsou i staré ubrusy. Japonské ministerstvo životního prostředí dokonce vydalo vizuální pomůcku, ze které se dá naučit hned několik způsobů použití textilií přesně pro tento účel – od jednoduchých až po komplexnější s autentickým „wow“ efektem.

Dárky zabalené v proutěném košíku provázaném růžovou stuhou

27. Dětské malby ze školy

V rodinách s dětmi se to doslova hemží výkresy s malbami ze školy. Těm aktuálnějším patří viditelné místo ve společné místnosti, ale ani ty starší nemusí skončit v odpadu. Takové balení jistě potěší obdarované a vyvolá i hrdé úsměvy na tvářích malých autorů. Zkrátka, „zero waste“ je „win-win“.

 

28. Sklenice od zavařenin

Pohodlné, trvanlivé, znovu použitelné, s bezpečným uzávěrem a velkou hladkou plochou na výzdobu. Zkuste natřít sklenice černou barvou na tabule a pokreslit je zimní krajinou, za použití minimalistické, ikonkové grafiky.

29. Papír obsahující semínka rostlin

Hitem recyklovaných materiálů je bio-rozložitelný papír, který obsahuje celá semínka rostlin. Po spotřebování je možné ho vyhodit například na travnatý porost, kde z něj na jaře vyklíčí luční květiny. Z podobného materiálu koupíte i ozdoby a jmenovky na vaše dárky.

 

Ponožky zabalené v sklenici od zavařenin

30. Recyklované obaly

Těchto se také v běžné domácnosti najde poměrně hodně. Dřevěná krabice od portského vína, plechová nádoba po sypaném čaji, nebo mnohé jiné zachovalé obaly od hraček a jiných spotřebních produktů. Poskytují decentní prostor, bezpečné uložení i mnoho možností pro uskutečnění všech těch kreativních dekoračních idejí, vyvolaných předvánoční múzou.


23.12.2019


Další články