25 mýtů o špercích, kterým možná věříte i vy25 mýtů o špercích, kterým možná věříte i vy

Mýty, pověry, mylné představy i nedorozumění o špercích, převládající v našem povědomí, si zaslouží střídmý a kritický pohled.

 

Množství mýtů, kterými jsou opředeny šperky, vzácné kovy a drahé kameny nasvědčuje tomu, že klenoty se vždy těšily velké pozornosti. Tyto mylné představy, často znějící zajímavě, až mírně šokujícně, ale kupujícímu ve 21. století ne vždy pomáhají ve snaze správně si vybrat.

 

Spíš je to naopak. Přetrvávající a vytrvale živené pověry mohou běžného zákazníka splést a přivést k neopodstatněným obavám, nebo nerealistickým očekáváním. Pojďme je proto vyvrátit, abyste se i vy mohli při výběru soustředit jen na to podstatné.

 

Zlato

1. Spolehlivým způsobem, jak ověřit ryzost zlata, je zakousnutím se do něj

 

Faktem je, že čisté zlato je měkčí než zdravá zubní sklovina a zakousnutí v něm zanechá stopy. Ale to samé platí například i o olovu a podvodníci ho mohou snadno pozlatit tak, aby prošlo tímto „testem“ (více v článku jak na první pohled rozeznat rozdíly mezi zlatem a pozlacenými šperky) Na druhé straně, některé směsi pravého zlata bývají tvrdší a i napříč vysoké ryzosti by zkouškou zakousnutím neprošly.

 

2. Zlato se přirozeně objevuje ve více barvách – žluté, bílé, růžové

 

Přestože se u zlata běžně vzpomínají všechny tyto barvy, původní je jen jedna – žlutá. Patří ryzímu 24 karátovému zlatu. Jakékoliv jiné odstíny se získávají příměsemi železa, stříbra, platiny, mědi, anebo hliníku. Ty kromě barvy dodávají i pevnost a zvyšují odolnost šperků.

 

3. Alergie pokožky na zlato

 

Na čisté zlato (a jedním dechem dodáváme, že to platí i o stříbře) je lidská pokožka alergická jen ve velmi malém množství výjimečných případů. Mnohem obvyklejšími jsou alergie na jiné složky zlatých směsí, zejména na nikl, měď a mosaz.

 

4. Investičně nejvýhodnějším je 23-34 karátové zlato

 

Investovat je běžné i do zlata s nižším podílem ryzosti. 14-18 karátové šperky též reflektují pohyb jeho ceny a podle toho se mění i jejich hodnota.

 

 

Žena zakusuje do zlaté cihly

 

Diamanty

5. Syntetický diamant je možné rozeznat dýchnutím na něj

 

Podle tohoto mýtu, pokud na diamant dýchnete a orosení se okamžitě ztratí, má přírodní (nesyntetický) původ. Vyplývat by to mělo z jeho vysoké tepelné vodivosti. Moderní syntetické kameny však dokážou imitovat i tuto fyzikální vlastnost.

Žena vydechuje malé krystaly - abstrakt

 

6. Rozhoduje velikost diamantu

 

Důležitějšími faktory kvality jsou barva, průzračnost, tvar a mistrovství, s jakým byl řezaný. Zářivý a dobře vytvarovaný menší kus může mít o mnoho vyšší hodnotu, než větší, ale špatně řezaný.

Více mýtů o diamantech jsme zpracovali již v minulém článku.

 

 

Perly

7. Perly je možné snadno rozpustit v octu

 

Legenda praví, že Kleopatra rozpustila perly právě v octu, který následně vypila. Chtěla tím ukázat Markovi Antoniovi, že podává nejdražší pokrmy a nápoje na světě. Rozpuštění perly v octu trvá ve skutečnosti několik dní. Zvýšením teploty na bod varu se dá celý proces urychlit, ale stále by trval dlouhé hodiny.

 

8. Všechny perly pochází z ústřic

 

Nejkvalitnější šperkařské perly jsou z ústřic, ovšem ty nejsou jedinými producenty tohoto malého zázraku přírody. Mořský slimák Melo Melo (sytá oranžová), lastura Strombus Gigas (tmavě růžová) a měkkýš Haliotis Iris (modro-duhová) rodí též velmi zajímavé barevné perly.

 

9. Mikimoto je druh ústřice perlorodky nadřazený ostatním

 

Mikimoto je značka, pojmenovaná po jednom z prvních farmářů ústřic v Japonsku. Tato firma produkuje kvalitní perly, ale existují i jiné, které se jim vyrovnají. Každopádně nejde o druh ústřice.

 

10. Keshi perly jsou přírodního původu

 

Jde o vedlejší produkty tvorby perel. Keshi není možné považovat za přírodní, protože vznikají jen po kultivačních zásazích člověka.

 

Smaragdy

Lidé po staletí věřili v magickou moc drahých kamenů všeobecně a smaragdů speciálně. Nic z níže uvedeného bohužel neumíme exaktně potvrdit ani vyvrátit, utvoření si závěrů proto necháváme na vás.

 

11. Talismany

 

Talisman obsahující smaragd měl přinášet bohatství, posilnit paměť a bystrost mysli, nebo obohatit nositele o unikátní výhled do budoucnosti. V některých krajinách věřili i v léčivé účinky tohoto kamene.

 

 

Zelený smaragd

12. Ulevují unavenému zraku

 

Pohled na jeho příjemnou měkkou zelenou barvu má údajně blahodárný vliv na unavené oči. Šperkaři, po hodinách dlouhé namáhavé práce, prý rádi spočinou zrakem právě na smaragdu.

 

13. Ochránce

 

Ve středověku se zase věřilo, že smaragdový náhrdelník ochraňuje před zaklínadly, neguje uřknutí a odhaluje pravdu.

 

14. Obětní dar a náboženský symbol

 

Smaragd byl ve vícerých končinách i oblíbeným obětním darem pro bohy. Hinduisté jeho pomocí prosili o přízeň boha Krišnu, Řeci a Římané zase Afroditu, resp. Venuši. Učenci vedou debatu o tom, zda mohl být smaragd i součástí biblického náprsníku nejvyššího kněze Izraelitů, jak ho popisuje kniha Exodus.

 

 

Jiné drahé kameny

15. Opál přináší smůlu

 

Ve starověku mu Římané přisuzovali přesně opačné schopnosti – věřili, že přináší štěstí a úspěch. Postoje k opálu se změnily během viktoriánské éry, kdy chtěli Francouzi poškodit britský obchod s tímto drahokamem. Rozšířily se pověry o jeho spojení s černou magií a některé přetrvávají dodnes.

 

16. Zirkon je umělý drahokam

 

Toto nedorozumění vzniká kvůli podobnosti názvu s kubickou zirkonií (cubic zirkonia, CZ). Kubická zirkonie je umělý kámen napodobující diamant. Ovšem zirkon je přírodní minerál, vyskytující se ve více barvách.

 

17. Všechny safíry jsou modré

 

Mohou být modré, žluté, oranžové, růžové a zelené. I rubíny jsou vlastně jen červené safíry – oba pochází ze stejného zdroje, minerální směsi corundum. Mezi odborníky někdy panují i neshody o tom, kde končí růžový safír a začíná rubín.

 

18. Paraibský turmalín se těží jen v Brazílii

 

Přestože byl tento drahokam poprvé objeven v oblasti Paraiba v Brazílii, těží se dnes i v Jižní Africe, Mosambiku a Nigérii. Světové sdružení klenotníků se rozhodlo zachovat v názvu přívlastek „paraibský“, ten ovšem neoznačuje místo původu, ale barvu.

 

19. Měsíční kámen byl vytěžen

 

Toto je z části pravda. Hlavní žíla kvalitního modrého měsíčního kamene na Srí Lance byla vytěžena. Díky tomu cena měsíčního kamene poslední desetiletí neustále roste. Jiné zdroje, například v Africe, nabízí méně ceněné odstíny bílé, žluté, šedé, růžové a zelené.

 

20. Polodrahokamy jsou méně vzácné než drahokamyy

 

Šperkaři 19. století začali kameny označovat jako drahé a polodrahé v rámci marketingové kampaně v prospěch čtyř „vzácných“ kamenů: diamatu, safíru, rubínu a smaragdu. Dnes je toto dělení bezvýznamné.

 

 

Údržba a starostlivost

21. Drahokamy můžete vyčistit pomocí zubní pasty

 

Ve skutečnosti je tak můžete akorát poškodit. Drahokamy níže na Mohsově stupnici mohou utrpět odřením a pórovité kameny, jako opál a perla, mohou ve styku se zubní pastou vyblednout.

 

22. Vaše šperky nemusíte čistit příliš často

 

Doporučuje se dělat to každé 3-4 měsíce, protože se na špercích usazuje prach, pot, vlhkost, tělové přípravky a mikročástice. Nejlepší prevencí před podrážděním kůže je nezanedbat čištění.

 

 

Čištění zlaté řetízky se zubní pastou

23. Najednou se u vás objevila alergie na delší čas nošený šperk

 

Nosíte prsten už léta a najednou máte na pokožce alergické příznaky? Pravděpodobně se vám na něm sedřelo pozlacení a pokožka byla přímo vystavená směsi pod ním. Řešením je nechat pozlacení opravit (nahradit) speciální procedurou pomocí rhodia..

 

24. Čirý lak na nehty ochrání pozlacení

 

Existují přípravky, které ochrání pozlacení před poškozením, a tím i vaši pokožku před alergickou reakcí. Pokud se k vám dostanou, zjistěte si o nich více, přečtěte recenze, anebo se poraďte s odborníkem. Lak na nehty ovšem v žádném případě nepovažujte za jejich alternativu.

 

25. S vašimi šperky se můžete sprchovat a plavat

 

Chlor, přítomný ve vodě, šperky poškozuje a ubírá jim na barvě. Kromě toho může pod nimi zůstat voda, špína a chemikálie, což je spolehlivým receptem na negativní reakci pokožky. Pokud je to možné, šperky před stykem s vodou bezpečně odložte.

 


11.04.2019


Další články